Valószínűleg felmerül a kérdés, mért fontos megállapítani a haj porozitását. Ha nem ’határozod meg, nem’fogod megfelelően ápolni a fejbőröd. Rendben,… de mi a haj porozitása? Ez egy kifejezés, ami meghatátozza a kutikulák között távolságot, ami körülveszi a hajszálakat. Azt is megmondja, hogy a kutikulák könnyen megemelkednek-e. A haj porozitásától függően, a megfelelő kis vagy nagy részecskéjű olajokat kell kiválasztani. A porozitás a hajtól és a génektől is függ. Milyen a te hajad??

hair-porosity

Mindenki alacsony porozitású hajat szeretne…

Azok a lányok, akiknek alacsony porozitású hajuk van, nagyon szerencsések. Miért? Ez a hajtípus a legszebb, legegészségesebb és legkevesebb ápolást igényel. A kutikulák szorosan ragaszkodnak a hajszálakhoz. Másrészt, a rosszul kiválasztott termékek és az alkalmatlan hajápolási szokások tönkretehetik az ilyen hajat.

IGAZ:

  • könnyen leterhelhető – a túl sok hidratáló, tápláló és védő anyagok leterhelhetik a hajat és zsírósíthatják a fejbőrt. A sűrű és nehéz formulájú termékek’ nem fognak áthatolni a szoros hajkutikulákon.
  • ellenáll a festésnek – a pigmensek nem tudnak áthatolni a zárt kutikulákon. Ha szeretnéd megváltoztatni a hajad színét, látogass meg egy professzionális fodrászt. Ne feledd, hogy a rendszeres festés gyengíti a hajat.
  • ellenáll a mellíróztatásnak és dajernek – a hajfehérítők nem’ hatolnak a haj belsejébe. Ráadásul, a világosabb hajszálak elérése érdekében, egy erősebb termék használata károsíthatja a hajat.

HAMIS:

  • a haj erős és vastag – megjelenése a génektől függ. A haj és fejbőr egészsége a hajápolási szokásoktól függ. Ha nem alkalmas terméket használsz, növelheted a hajad porozitását.
  • lassú szárítás, kis mennyiségű víz vagy nedvesség áthatolása – sok tényező befolyásolja a hajszárításának idejét, pl. nedvesség, hőmérséklet, haj állapota, hajápolásban használt termékek.
  • nincs göndörödés és statikusság – általában az alacsony porozitású haj jobban göndörödik be és statikus, mint a magas vagy közepes porozitású haj, viszont ha nem a megfelelő terméket használjuk a hajszálak nem lesznek’ simák.

Hogyan kell ápolni az alacsony porozitású hajat? Próbáld a telített olajokat. Kis részecskéik áthatolnak a szorosan kötött kutikulákat. Ugyanakkor védelmet nyújtanak, könnyed és kimosható réteget létrehozva a haj felszínén. Ezeket próbáld: kókuszolaj, pálmaolaj, babassu olaj. A kozmetikai vajak is hasznosak lehetnek: shea vaj, kakaóvaj, mangó vaj vagy cupuacu vaj.

Közepes/normál haj porozitás

A közepes/normál porozitású hajnak magas és alacsony porozitású hajra jellemzői vannak. A gyökerénél sima és fényes, míg a hajvégek göndörök és fakók. Tudtad-e, hogy a haj porozitása megváltoztatható? Ha közepes porozitású hajad van, a megfelelő ápolással elérhető az alacsony porozitás. És fordítva: tönkreteheted a száraz termékekkel és a túl gyakori hőkezelés által.

Hogyan kell ápolni a közepes porozitású hajat? Az egyszeresen telítetlen olajok kiválóan működnek. Próbáljuk ki a félig áthatoló olajokat, amelyek ugyanolyan mennyiségű omega-3, omega-6 és omega-9 savakat tartalmaznak. Ezek hasznosak: arganolaj, makadámolaj, jojobaolaj, olívaolaj, szezámolaj, ricinusolaj, édes mandulaolaj.

Magas porozitású haj

Ez a göndör haj porozitása és, amit gyakran ammónia tartalmú festékkel kezeltetnek. A porozitás így fokozódik: hajmosás, fésülés, hőkezelés, fodrászati kezelések és UV sugárzás. Szerencsére a nagy porozitás megfelelő termékekkel javítható. Mi mást kell tudni?

IGAZ:

  • a magas porozitású haj finom – könnyen sérül, különösen a’ rövid és vékony haj. A rendszeres festés, egyenesítés és szárítás káros hatással vannak e hajtípusra. Ha egészséges és ragyogó hajat szeretnél, hagyd fel a heti fodrászati kezeléseket, a SLS anyagot tartalmazó samponokat és vegyi kezeléseket.

HAMIS:

  • könnyen fogadja a különböző fodrászati kezeléseket – a magas porozitású haj könnyen festhető. Azonban a pigmentek egyenetlenül terülnek el (festés esetében) és egyenetlenül elvesznek. Az egyéb kezelések komolyan kárt tehetnek a haj szerkezetében, hisz a káros anyagok gyorsan áthatolnak a megemelkedett kutikulákon keresztül.
  • a magas porozitású haj gyorsan szárad – számos külső tényezőtől függ (mint az alacyon porozitású haj esetében).

Hogyan kell ápolni a magas porozitású hajat? A – nagy részecskéjű &ndash többszörösen telítetlen olajok; kitűnőek. A leghatékonyabb olajok: lenmag, avokádó, baobab, szója, alma vetőmag, édes mandula, kukorica, búza vetőmag, mogyoró, tökmag.

Állapítsd meg a hajad porozitását. Mini teszt

Végezd el a tesztet, hogy megállapítsd hajad porozitását. Válaszolj a kérdésekre, és tudd meg, hogy a hajad alacsony, közepes vagy nagy porozitású. Segítséget nyújt a haj típusának megfelelő termékek kiválasztásában. Csináljuk rsquo;!

1. A lófarok készítésénél hányszor fonod a hajad a hajad körül?

Válasz: Ha’egyszer vagy kétszer, hajad magas porozitású. A hajszálak göndörek, ezért a haj is nagyobb volumenumú. Az alacsony porozitású haj esetében háromszor vagy többször kell körül bekötni.

2. A hajad mindig fényes?

Válasz: Ha igen, a hajad alacsony porozitású. Ez a hajtípus kozmetikumok különleges termékek és anyagok nélkül is fényes. Addig a magas porozitású haj fakó, szárat és természetes csillogást nem tartalmaz. Megfelelő termékeket kell alkalmazni a csillogás eléréséhez..

3. Milyen a hajad tapintásra?

Válasz: Az alacsony porozitású haj sima és puha. A magas porozitású haj tapintásra durva, kemény és rappancsos. A hajszál szerkezetének különbsége a hajkutikulák elhelyezkedésével kapcsolatos. Az alacsony porozitású haj kutikulái szorosan állnak egymáshoz, míg a magas porozitású haj kutikulái magasan emelkedettek.

4. Hogy néz ki hajad hajmosás után?

Válasz: Ha hajad göndör és majdnem száraz, ez a magas porozitás jele. A víz gyorsabban áthatol a hajkutikulákon keresztül. Ha pedig továbbra is vizes, akkor alacsony porozitású. A zárt hajkutikulák meggátolják a száradást.

5. Mi történik a hajszállal, ha vízzel töltött pohárba tesszük?

Válasz: Ha a mélyre süllyed, a haj alacsony porozitású. A víz áthatolt a megemelkedett kutikulákon és leterhelte a hajat. Ha pedig a felszínen lebeg, akkor alacsony porozitású. A víznek nem’ sikerült bejutni a haj belsejébe és“lesüllyeszteni”.